Naše organická bavlna

Pro výrobu našich produktů jsme zvolili cestu, která zatěžuje životní prostředí co nejméně a nepodporuje chemikálie a jiné škodlivé látky. Z tohoto důvodu jsme zvolili organickou bavlnu neboli biobavlnu, která je tvořena vlákny s větším množstvím chmýří, které není chemikáliemi porušeno. Je tak šetrnější k lidské pokožce a chlubí se větší odolností, jemností a měkkostí. Tyto vlastnosti spolu s prodyšností si bavlna zachovává díky nižšímu stupni zpracování a je vhodná i pro alergiky či děti s citlivou pokožkou.

VÝHODY TRIČKA TALLGUYS
JE Z BIO BAVLNY 
MÁ PRODLOUŽENÝ STŘIH
Elastický materiál
 ZACHOVÁ SVŮJ TVAR
JE PŘÍJEMNÉ NA DOTEK
JE VYROBENÉ V ČR
JE MÍRNĚ SLIM
NEŽMOLKUJE SE
BEZ POTISKU

Pořizovací cena organické bavlny je jistě dražší, protože její výroba je mnohem náročnější a šetrnější k přírodě než výroba běžné bavlny, na kterou se používá čím dál více levných toxických postřiků. Výrobci jsou nuceni je používat kvůli snižující se výkupní ceně od velkých společnostech. Všeobecně je proces nevyužívat v zemědělství chemikálie namáhavý a finančně náročný. K bělení biobavlny se však používají pouze bělicí prostředky na bázi kyslíku (chlorovaná nejsou povolena). Dbá se i na zákaz používání formaldehydu, toxických těžkých kovů, aromatických rozpouštědel, nano částic, GMO a enzymů GMO a azobarviv uvolňujících karcinogenní amino sloučeniny. Celkově jsou tak všechny fáze výroby organických vláken separovány od výroby klasických konvenčních vláken a musí být jasně identifikovány. Zásadním problémem, který vzniká při výrobě běžné bavlny je vysoká spotřeba vody. Na vypěstování 1 kilogramu surové bavlny je potřeba 7 až 30 tisíc litrů vody, což celkově odpovídá 3 % světové spotřeby vody v zemědělství.

Jelikož využíváme dlouhovlákennou bavlnu, která je lépe zapracovaná a ze švů nevylézá, naše trika se nežmolkují. Je také nejkvalitnější bavlnou, která na Zemi roste. Pokud chcete mít jistotu, že je bavlna skutečně bio, hledejte označení certifikátů GOTS (Global Organic Textil Standard) nebo Soil Association. Certifikát zaručuje dodržování etických podmínek při výrobě a respektuje sociální zásady (ochrana před diskriminací, zákaz dětské práce, bezpečnost a čistota pracoviště, svoboda zaměstnání, životní minimum, přijatelná pracovní doba, atd...).

Bavlna dále může být 100% nebo s příměsí. Aby naše trička držela tvar a délku, zvolili jsme 5% příměs elastanu. Tričku dodá přiměřenou elasticitu, která se po natáhnutí samozřejmě vrátí do původního stavu. Tričku tak dodává větší tvarovost a pohodlnost doprovázenou s lehkostí. 

 
 
 
 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.