Jak být udržitelný s TallGuys

Téma udržitelnosti je čím dál rozšířenější, a to hlavně v odvětví módního průmyslu. Kladeš si otázku: "Jak můžu mít styl a zároveň být udržitelný?" Tak  se s námi pojď podívat na pár tipů jak se oblékat šetrně k životnímu prostředí a ještě u toho vypadat dobře.

1. Upřednostni kvalitu před kvantitou

Jednou ze zásad udržitelné módy je investovat do kvalitních kousků, které vydrží a přiklonit se tak ke "slow fashion" - opak "fast fashion," kdy je oblečení masově vyráběné za nízkou cenu a zároveň nic moc nevydrží. Zvol raději kvalitní materiály a dobře ušité kousky, které ti vydrží i několik let a nebudou zbytečně zatěžovat životní prostředí. Ulevuješ tak nejen životnímu prostředí, ale i své peněžence, jelikož investuješ do budoucna, do oblečení, které ti vydrží dlouhá léta. Nemusíš tak svůj šatník neustále obměňovat za nové, nekvalitní kousky.

2. Při koupi se zaměř na materiál

Materiály hrají v udržitelné módě klíčovou roli. My používáme prémiovou organickou bavlnu neboli biobavlnu, která má nižší ekologický dopad než tradiční polyester a jiné syntetické materiály. Zároveň má certifikát Oeko-Tex , který zaručuje, že použité textilie jsou ekologicky šetrné, a to od výroby příze až po hotový výrobek. Tato bavlna je tak nejen výhrou pro životní prostředí, ale i pro tebe, jelikož je šetrnější k lidské pokožce a chlubí se větší odolností, jemností a měkkostí, které bavlna zachovává díky nižšímu stupni zpracování. Pokud se chceš o bavlně dozvědět víc, koukni na náš článek.

3. Oblečení kupuj kvalitně zpracované a fair trade

Pokud podporuješ fair trade značky, kterým záleží na podmínkách svých zaměstnanců, pomáháš zajistit důstojné pracovní podmínky a sociální spravedlnost v odvětví módy. TallGuys kousky jsou šité v České republice českými švadlenami. Samozřejmostí je i certifikát GOTS (Global Organic Textil Standard), který zaručuje dodržování etických podmínek při výrobě a respektuje sociální zásady (zákaz dětské práce, bezpečnost a čistota pracoviště, přijatelná pracovní doba, atd...).

4. O své kousky se snaž pečovat

Díky kvalitnímu materiálu jsi jednou nohou v cíli, jelikož využíváme dlouhovlákennou bavlnu, která je lépe zapracovaná a nevylézá ze švů, a tak se naše trika nežmolkují. K ještě delší životnosti je ale lepší dodržovat několik pravidel, jako třeba prát maximálně na 30 stupňů, nesušit oblečení v sušičce a nejlépe při praní kousky převrátit.

Ať už se rozhodneš podpořit jakoukoli udržitelnou značku, tak děláš správné rozhodnutí. Pomáháš chránit životní prostředí a přispíváš ke zlepšení pracovních podmínek v odvětví módy. Tvoje rozhodnutí mají skutečný dopad a můžeš být jen hrdý na to, že dáváš příklad ostatním k udržitelnému rozvoji naší planety.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.